Vaša korpa je prazna!

Latest Blogs

Rss
admin 05 / Feb / 2016 0

PO PRVI PUT NA NOVOSADSKOM SAJMU!!!

SAJAM RIBOLOVA, NAUTIKE I OPREME ZA BORAVAK U PRIRODI

NOVOSADSKI SAJAM (17)18-20. MART (Hala 1)

 

More
admin 29 / Dec / 2015 Ribolov 0

POČELO JE, POČELO !

Gotovo je sa prenemaganjem. Prava sezona lova škobalja može da počne.

Ni jutarnja studen, ni snijegom prekriveni kupinjaci, što očas progule neopren, ni teški mamurluk, ni cika žene i djece, ni siktanje zlobne tašte, a pogotovo ne parlamentarni izbori, ne mogu odvratiti pravog škobaljaša da naredna tri mjeseca svaki slobodni trenutak provedu na vodi. I doista, ko se u naredna tri mjeseca ne nahvata škobalja, moj mu je savjet da batali ovaj sport i posveti se nečem drugom, naprimjer, šahu i gledanju auto trka.

More
admin 29 / Dec / 2015 Zapisi sa vode 0

Često me, ovdje u Vojvodini, pitaju ljudi: Pa dobro Ranko, šta si ti zapravo? Varaličar, plovkaroš, mušičar ili nešto deseto. Trebalo mi je nekoliko godina da shvatim da u ovom pitanju nema nikakve provokacije, već da to proizilazi iz specifičnog duha podneblja. Većina ribolovaca iz ravnice, bez obzira na ribolovni staž, opredjeljuje se za jedan, eventualno dva tipa ribolova, i toj navici ostaju vjerni do kraja života. Upoznao sam ljude, inače sjajne ribolovce, koji, ne samo da su se opredijelili za jedan tip ribolova, već love samo jednu vrstu ribe. Naprimjer, čovjek varaličari isključivo smuđa, ili samo štuku. Šarandžije su tek posebna priča, jer njih bukvalno ništa drugo ne zanima.

 

More
admin 29 / Dec / 2015 Zapisi sa vode 0

          «O vremena, o običaji» – rekoše nekada davno stari rimljani i ne sluteći koliko će ova maksima biti aktuelna i danas, na početku trećeg milenijuma.

          Kada je negdje tamo 1996. godine na stranicama našeg magazina Toma Popović otpočeo sa serijalom tekstova o modernom šaranskom ribolovu i odmah proklamovao princip «Uhvati i pusti», reakcije domaćih ribolovaca su se kretale u uskom dijapazonu, između blage ravnodušnosti i pravih napada «pravednog» gnjeva u stilu, «Lako je njemu hvatat` i puštat` tamo u Njemačkoj, gdje zarađuju par hiljada maraka mjesečno. Ajd` da ga ovde na delu vidimo».

          

More
admin 16 / Dec / 2015 Izveštaj sa voda 0

         Za većinu nas koji ne pamtimo duže od 50-tak godina ovo je najtoplije i najsušnije ljeto. Možda je 2003. najsušnija godina gledano u cjelini, ali, ako gledamo samo ljeto, ova godina je definitivno ličila na živi podsjetnik za preživljavanje u pustinji Kalahari. Možda se u septembru otvori nebo i dođu odnekud vode (u šta sumnjam), međutim, nastavi li se trend iz avgusta još dvadesetak dana, bićemo u velikim problemima – ne samo poljoprivreda, već i mi ribolovci, a ribe naročito.​

More