Vaša korpa je prazna!

Latest Blogs

Rss
admin 21 / Jan / 2020 Ribolov 0

SEZONA VIROVA

Ako se neko ove godine požali da mu je ljeto bilo kratko, ili hladno, trebalo bi ga odmah deportovati u Mozambik, ili, još bolje, u Libiju. Još od polovine maja krenule su suše i tropske vrućine, a nedavno mi rekoše da su se ljudi kupali u Zvorničkom jezeru sve do 12. oktobra. Za razliku od ljeta, jesen će, po svemu sudeći, trajati samo mjesec dana. Druga polovina oktobra ličila je na novembar, a od polovine novembra, za nas ribare je oduvijek kretala zima.

Još u aprilu sam prognozirao da će ova godina biti sušna, a iskreno se nadam da me ova dva preostala mjeseca neće demantovati. Vremenske prilike u novembru će biti od presudnog značaja za kvalitet ribolova sve do kraja zime. Ako kojim slučajem padnu obilni snjegovi u prvoj polovini novembra, siguran sam da će se otopiti do kraja mjeseca, a onda smo nadrljali u decembru i januaru zbog velikih i mutnih voda. Ako u istom periodu, dakle do 15. novembra, bude toplo, sa povremenim kišama, u drugoj polovini novembra dolazi zahlađenje bez padavina, a snjegove možemo očekivati tek u decembru. Ovo je idealan sinoptički scenario, jer bi u tom slučaju u prvoj polovini novembra došlo do manjeg porasta vodostaja i blagih pomuta, a zimi bi imali male i bistre vode.

More
admin 17 / Jan / 2020 Ribolov 0

PUNA SEZONA ZA LOV KRALJICE CIPRINIDA

Mada kalendar kaže da zima počinje krajem decembra, za nas ribolovce, a i za većinu riba, zima počinje u novembru. Za mnoge ribolovce, naročito šarandžije, ovo je poslednji mjesec ribolova i zadnja prilika da se prevari još poneki poluusnuli primjerak njihove omiljene ribe. Kad padnu prvi novembarski snjegovi, a od jutarnjih mrazeva počnu da trnu brkovi, većina naših voda, pogotovo u ravnici, nekako iznenada opusti. Nastupa vrijeme fanatika, onih kojima ribolov nije samo korisna razbibriga, zdrav način da se ubije vrijeme i dopuni trpeza besplatnom ribom, već je to stil življenja i možda najbolji način da svom životu daju neki dublji smisao.

 

More
admin 30 / Dec / 2019 Pribor i oprema 0

1. UVODNE NAPOMENE

U par navrata sam pisao tekstove pod nazivom “U potrazi za idealnim bolonjezom“. Suština ovog naslova je u riječi „potraga“. Dakle, idealni bolonjeze štap još nije pronađen, potraga se nastavlja. Metodološki gledano, u svakoj vrsti potrage, pa i u ovoj, najvažnije je utvrditi mjesto, proizvođača, fabriku i brend, gdje bi ta potraga imala najviše smisla.
Bolonjeze štapovi su nastali u Italiji, konkretno u gradu Bolonji, po kojem su i dobili svoj opšte prepoznatljiv naziv. Ili, još konkretnije, nastali su u firmi Maver, koja je osnovana još daleke 1911. godine. Sam naziv „Maver“ je skraćenica za složenicu „proizvođač štapova od staklenih vlakana“. Prvi bolonjeze štapovi proizvedeni su od fiberglasa i uveseljavali su evropske plovkaroše sve do 1976. godine. Te godine je Maver proizveo prvi bolonjeze štap od karbonskih vlakana. Tu godinu možemo uzeti kao startnu u grozničavoj frci, koju mi zovemo „U potrazi za idealnim bolonjezom“.
Jedan sam od prvih ribolovaca u svom gradu, koji je došao u posjed Maver karbonskog bolonjeza od 4,00 m. Težina te 4-tvorke bila je za to vrijeme nevjerovatnih 208 grama i koštala je pravo bogatstvo – 450 maraka! Zanimljivo, prava dužina štapa bila je 4,10 m. Znači, nekad su lagali u našu korist, a danas lažu na našu štetu. Današnji bolonjezi od 4,00 m su u najboljem slučaju dugački 3,90m.

 

More
admin 13 / Jul / 2019 Pribor i oprema 0

TEHNOLOGIJA I MATERIJALI :

 

Proizvodi Reglassa predstavljaju jedinstvenu mešavinu složene tehnologije i širokog spektra materijala koji rezultiraju unutrašnjim "Pre-preg" slojevima. "Pre-preg" predstavlja prvi i osnovni korak u procesu proizvodnje, i predstavlja veoma precizno impregniranje karbonskih vlakana uz pomoć epoksidnih smola. Postoje tri glavne porodice karbonskih vlakana, od kojih svaka poseduje precizna svojstva (karakteristike): vlakna visoke čvrstoće (HS), visokih modula (HM) i ultra visokih modula (UHM). Da bi povećao mehaničke karakteristike vlakana, Reglass je osmislio svoje potpuno nove formulacije epoksidnih smola: epoksidna smola "aerospace" specijalno koncipirana da jednom vezana za karbonska vlakna maksimalno smanjuje vibracije unutar kompozita. Ova određena matrična formulacija omogućava karbonskim vlaknima da apsorbuju vibracije i obezbeđuje najbolje ponašanje akcije-reakcije.

More
admin 29 / Dec / 2015 Ribolov 0

POČELO JE, POČELO !

Gotovo je sa prenemaganjem. Prava sezona lova škobalja može da počne.

Ni jutarnja studen, ni snijegom prekriveni kupinjaci, što očas progule neopren, ni teški mamurluk, ni cika žene i djece, ni siktanje zlobne tašte, a pogotovo ne parlamentarni izbori, ne mogu odvratiti pravog škobaljaša da naredna tri mjeseca svaki slobodni trenutak provedu na vodi. I doista, ko se u naredna tri mjeseca ne nahvata škobalja, moj mu je savjet da batali ovaj sport i posveti se nečem drugom, naprimjer, šahu i gledanju auto trka.

More