Vaša korpa je prazna!

Latest Blogs

Rss
admin 23 / Jul / 2021 Pribor i oprema 0
NOVITETI IZ MAVERA
Nedavno nam je stigao novi uvoz od Mavera.Broj noviteta je toliko veliki, da imamo problem od čega krenuti.U predhodnim objavama smo naglasak stavljali na bolonjeze štapove, nepravedno zapostavljajući fider ribolov, u kojem je Maver jedan od nespornih evropskih lidera.
Maver tim je sastavljen od impresivne grupe profesionalnih ribolovaca iza kojih stoje veliki rezultati, kako u takmičarskom ribolovu, tako i u publicističkom angažmanu.Ove godine timu se priključila i živa legenda evropskog takmičarskog ribolova-Tom Pikering.Jedna od serija fider štapova, iz samog vrha Maverove ponude, nosi njegove inicijale-Ostellato TP Feder.
More
admin 21 / Jan / 2020 Ribolov 0

SEZONA VIROVA

Ako se neko ove godine požali da mu je ljeto bilo kratko, ili hladno, trebalo bi ga odmah deportovati u Mozambik, ili, još bolje, u Libiju. Još od polovine maja krenule su suše i tropske vrućine, a nedavno mi rekoše da su se ljudi kupali u Zvorničkom jezeru sve do 12. oktobra. Za razliku od ljeta, jesen će, po svemu sudeći, trajati samo mjesec dana. Druga polovina oktobra ličila je na novembar, a od polovine novembra, za nas ribare je oduvijek kretala zima.

Još u aprilu sam prognozirao da će ova godina biti sušna, a iskreno se nadam da me ova dva preostala mjeseca neće demantovati. Vremenske prilike u novembru će biti od presudnog značaja za kvalitet ribolova sve do kraja zime. Ako kojim slučajem padnu obilni snjegovi u prvoj polovini novembra, siguran sam da će se otopiti do kraja mjeseca, a onda smo nadrljali u decembru i januaru zbog velikih i mutnih voda. Ako u istom periodu, dakle do 15. novembra, bude toplo, sa povremenim kišama, u drugoj polovini novembra dolazi zahlađenje bez padavina, a snjegove možemo očekivati tek u decembru. Ovo je idealan sinoptički scenario, jer bi u tom slučaju u prvoj polovini novembra došlo do manjeg porasta vodostaja i blagih pomuta, a zimi bi imali male i bistre vode.

More
admin 17 / Jan / 2020 Ribolov 0

PUNA SEZONA ZA LOV KRALJICE CIPRINIDA

Mada kalendar kaže da zima počinje krajem decembra, za nas ribolovce, a i za većinu riba, zima počinje u novembru. Za mnoge ribolovce, naročito šarandžije, ovo je poslednji mjesec ribolova i zadnja prilika da se prevari još poneki poluusnuli primjerak njihove omiljene ribe. Kad padnu prvi novembarski snjegovi, a od jutarnjih mrazeva počnu da trnu brkovi, većina naših voda, pogotovo u ravnici, nekako iznenada opusti. Nastupa vrijeme fanatika, onih kojima ribolov nije samo korisna razbibriga, zdrav način da se ubije vrijeme i dopuni trpeza besplatnom ribom, već je to stil življenja i možda najbolji način da svom životu daju neki dublji smisao.

 

More
admin 30 / Dec / 2019 Pribor i oprema 0

1. UVODNE NAPOMENE

U par navrata sam pisao tekstove pod nazivom “U potrazi za idealnim bolonjezom“. Suština ovog naslova je u riječi „potraga“. Dakle, idealni bolonjeze štap još nije pronađen, potraga se nastavlja. Metodološki gledano, u svakoj vrsti potrage, pa i u ovoj, najvažnije je utvrditi mjesto, proizvođača, fabriku i brend, gdje bi ta potraga imala najviše smisla.
Bolonjeze štapovi su nastali u Italiji, konkretno u gradu Bolonji, po kojem su i dobili svoj opšte prepoznatljiv naziv. Ili, još konkretnije, nastali su u firmi Maver, koja je osnovana još daleke 1911. godine. Sam naziv „Maver“ je skraćenica za složenicu „proizvođač štapova od staklenih vlakana“. Prvi bolonjeze štapovi proizvedeni su od fiberglasa i uveseljavali su evropske plovkaroše sve do 1976. godine. Te godine je Maver proizveo prvi bolonjeze štap od karbonskih vlakana. Tu godinu možemo uzeti kao startnu u grozničavoj frci, koju mi zovemo „U potrazi za idealnim bolonjezom“.
Jedan sam od prvih ribolovaca u svom gradu, koji je došao u posjed Maver karbonskog bolonjeza od 4,00 m. Težina te 4-tvorke bila je za to vrijeme nevjerovatnih 208 grama i koštala je pravo bogatstvo – 450 maraka! Zanimljivo, prava dužina štapa bila je 4,10 m. Znači, nekad su lagali u našu korist, a danas lažu na našu štetu. Današnji bolonjezi od 4,00 m su u najboljem slučaju dugački 3,90m.

 

More
admin 13 / Jul / 2019 Pribor i oprema 0

TEHNOLOGIJA I MATERIJALI :

 

Proizvodi Reglassa predstavljaju jedinstvenu mešavinu složene tehnologije i širokog spektra materijala koji rezultiraju unutrašnjim "Pre-preg" slojevima. "Pre-preg" predstavlja prvi i osnovni korak u procesu proizvodnje, i predstavlja veoma precizno impregniranje karbonskih vlakana uz pomoć epoksidnih smola. Postoje tri glavne porodice karbonskih vlakana, od kojih svaka poseduje precizna svojstva (karakteristike): vlakna visoke čvrstoće (HS), visokih modula (HM) i ultra visokih modula (UHM). Da bi povećao mehaničke karakteristike vlakana, Reglass je osmislio svoje potpuno nove formulacije epoksidnih smola: epoksidna smola "aerospace" specijalno koncipirana da jednom vezana za karbonska vlakna maksimalno smanjuje vibracije unutar kompozita. Ova određena matrična formulacija omogućava karbonskim vlaknima da apsorbuju vibracije i obezbeđuje najbolje ponašanje akcije-reakcije.

More